A nap idézete

A nap idézete - Quote of the day
"Az időhiány valójában a fontossági sorrend hiánya."
"Lack of time is actually lack of priorities."
- Timothy Ferris

2015. november 10., kedd

Időgazdálkodás 4.


Akarsz több időt magadnak? Akarj több időt magadnak! Csinálj több időt magadnak!

Manapság szinte minden embertől azt lehet hallani, hogy nincs ideje valamire.
 •          Nincs elég idő a feladatokra.
 •          Nincs elég idő a családra.
 •          Nincs elég idő a gyerekre.
 •          Nincs elég idő sportolásra.
 •          És legfőképpen nincs elég ideje saját magára.
Mi is írtunk már erről blogunkon.

Nem kell részletesen kifejteni, hogy ez milyen eredményeket szül akár a családi életet, akár saját életvitelt vesszük számba.

A megoldás pedig rendelkezésre áll, csak egy kis odafigyelés és akarat szükséges. A megoldás neve: időgazdálkodás. Mottónk: az időgazdálkodás és a szervezett élet a kulcs a sikerhez!

Blog sorozatunk első részében a naptártípusokat vettük számba. Átbeszéltük azok előnyeit és jellemzőit. Az első rész itt olvasható:

A második részben az összesített naptárakról és a személyes információk oldalról szóltunk. A második rész itt olvasható:
A harmadik részben az éves tervezőket és használatukat elemeztük. A harmadik rész itt olvasható:

Naptáraink első része, az ún. információs oldalak blokk, kiemelt jelentőséggel bír. Számos kiadó a terjedelem szűkítésével próbál olcsóbb terméket előállítani és kihagyja ezeket az oldalakat a naptárakból. Véleményünk szerint ez nem jó irány és azt tapasztaljuk, hogy egyre többen látják ezen oldalak jelentőségét és döntéseik során figyelembe veszik ezt.

A naptárakban található, ún. információs blokk tartalma:

 • Személyes információk (lásd: időgazdálkodás blog 2. rész)
 • Összesített naptár tárgy és követő év (lásd: időgazdálkodás blog 2. rész)
 • Éves tervező (lásd: időgazdálkodás blog 3. rész)
 • Havi tervező (a 4. részben ezzel a témával foglalkozunk)
 • Magyarország és Budapest térkép
 • Névnapok listája
 • Nemzetközi ünnepek listája
(a zsebnaptárak felépítése kis mértékben eltér)

Havi tervezők
A havi tervezőkben, az éves tervező naptárban található hosszú távú terveket bontjuk le havi szintre. A havi tervezők a középtávú tervezést segítik, valamint átfogó képet mutatnak az adott hónapról.

Éves tervezők -
Hosszútávú tervezés
Havi tervezők - Középtávú tervezés
Heti / napi tervezők - Rövid távú tervezés
Vegyünk néhány példát a havi tervező használatára:

A havi tervezőbe számos állandó vagy változó tevékenységet, határidőt, feladatot beírhatunk. A havi tervező használata megegyezik az éves tervezővel, de itt részletesebb információkat is megadhatunk. A két tervezőt párhuzamosan használjuk.

Játékossá is tehetjük az időpontok rögzítését, így még szívesebben végezzük ezt a tevékenységet színes matricák segítségével.

A Filofax színes szervező matricákat is kínál, melyek határidőnaplók és Filofaxok használata során is alkalmazható.


A matricák színes piktogramokkal jelölik az eseményeket. Beragasztásuk egyszerű és a színek segítségével nagyban segítik a könnyű áttekintést. Filofax használata esetén a címkék a gyűrűkre fűzhetőek, így mindig kéznél vannak.

Egyes falinaptárakhoz is kapható színes szervező címke. A falinaptárak használatáról bejegyzésünk végén olvashat, de a címkék a határidőnaplókban is alkalmazhatóak. A címkék külön is megvásárolhatóak:

Akár címkével, akár kézírással jegyezzük fel programjainkat, az alábbi példák mutatják a lehetőségeket. Természetesen, a lista a végtelenségig bővíthető.
(A következő sorok az éves tervező részben is olvashatóak. Javasoljuk, fussa át ismét - hiszen az ismétlés hasznos lehet - vagy görgessen lejjebb.)

 • Óra bejelentés: gáz, víz, áram óraleolvasás, bejelentés időpontjai
 • Születésnapok, évfordulók: a család tagjainak évfordulói, állandó programok pl. nagyi névnapját mindig megünnepeljük.
 • Férfiak számára kiemeljük: a HÁZASSÁGI ÉVFORDULÓT mindig írjuk be a tervezőbe!!! Ugye, nem kell mondani, mivel jár, ha ezt elfelejtjük?!
 • Családi programok: számos családban léteznek fix családi programok, melyeket figyelembe kell venni más időpontok tervezése során.
 • Könyvelői feladatok: talán az egyik leghasznosabb terület a pénzügyi feladatok beírása. A feladatok általában fix időpontokhoz kötődnek és elmulasztásuk súlyosabb következményekkel jár. A bevallások vagy a tervszámok leadásának elmulasztását sem az adóhivatal sem a tulajdonosok nem tolerálják.
 • Kertészkedéssel kapcsolatos teendők: ez is egy jól tervezhető és az időbefektetést nagyon megháláló terület. A kertészkedéssel kapcsolatos teendők „állandó” időpontokhoz köthetők (természetesen az időjárás beleszól) és elmulasztásuk nem visszafordíthatóak. Például: a gyep tavaszi műtrágyázását nem végezhetjük el nyáron. Ha elfelejtjük, dédelgetett pázsitunk tönkremehet.
 • Projektek: a projektek határideje is kiválóan tervezhető.
 • Kollégák szabadsága: fontos információ lehet a feladatok delegálása esetén. Mindig tudnunk kell, kire számíthatunk egy feladat elvégzése során.
 • Kiállítások: a kiállítások időpontjai időben rendelkezésünkre állnak, így a hozzájuk kapcsolódó feladatok is tervezhetőek.
Kérjük, gondolja át, Ön milyen teendőket írna be a havi tervezőbe.


Tippek:
 • Csak olyan határidőnaplót vásároljunk, amelyben van havi tervező.
 • Naptárunkat időben, lehetőség szerint előző év szeptember –október hónapban szerezzük be. Ekkor még bővebb kínálatból választhatunk, így a nekünk kedves színű és borítójú naptárt használhatjuk egy éven át, valamint…
 • … az időben beszerzett naptárba már az ősszel beírhatjuk a jövő évi időpontokat, hiszen az információk ebben az időszakban is rendelkezésünkre állnak, illetve ekkor jutnak el hozzánk. Pl: a kollégák ekkor tervezik a síelést, a tulajdonos ekkor tájékoztat a tervszámok leadásának időpontjáról. Tehát: érdemes az éves tervezőt időben (az előző év végén , de legkésőbb év elején) kitölteni.
 • Keressünk egy nyugalmas órát, amikor ezt elvégezzük. Iktassunk ki minden zavaró tényezőt, hogy kellő módon összpontosíthassunk a feladatra.
 • Az időpontok beírásához az előző évi naptárunkat, az internetet, szállítói információkat, adó naptárakat is segítségül hívhatjuk. 
 • Javasoljuk a témákat eltérő színnel írni, hiszen a színeknek nagy jelentősége van a könnyebb áttekinthetőségben. 
 • A fix (minden hónapban azonos időpontban jelentkező) feladatok dátumát külön jelöljük. Például: ÁFA bevallás – 20-a. Karikázzuk be a 20-át az éves tervezőben.
 • Az éves tervezőbe beírt időpontokhoz nyissunk Tennivalók listát és a kapcsolódó feladatokat ebbe írjuk be. Filofax használata esetén a To Do lista rendelkezésünkre áll.
http://www.myfilofax.hu/termekek/filofax/potlap/tennivalok

http://www.gyuruskalendarium.hu/termekek/filofax/gyurus-kalendarium-potlapok/tennivalok

Határidőnaplók esetében a jegyzetoldalakat vagy a határidő napjának naptároldalait használhatjuk.
 • A havi tervező naptárba beírt időpontokat időről időre vezessük át a naptároldalakra. Ez időbe kerül, de ez a befektetés valóban megtérül, hiszen ilyenkor a korábban egyeztetett eseményeket még egyszer átgondoljuk, felülvizsgáljuk és minden alkalommal egy kicsit felkészülünk rá. Keressünk egy nyugalmas órát, amikor ezt elvégezzük. Iktassunk ki minden zavaró tényezőt, hogy kellő módon összpontosíthassunk a feladatra.
 • Hisszük, hogy egy helyen kell tárolni az összes feladatot, határidőt, időpontokat, mégis megfontolandó egy-egy témához külön naptár használata. Számos felhasználó számolt be közösségi oldalakon a „tematikus” naptárhasználat előnyeiről. Azt gondoljuk, hogy ez egyén függő és még magasabb szintű időgazdálkodást feltételez, de zavaró is lehet, hiszen nem látjuk az időpontokat egy helyen. Véleményünk szerint azokat a területeket lehet külön naptárba írni, melyek jól elkülönülnek, a feladatokat külön idő intervallumban – erre a területre szánt külön időben, pl. hétvégén –végezzük. Ilyen lehet a kertészkedéssel, sporttal kapcsolatos feladatok, időpontok nyilvántartása. Külön naptár használata esetén javasoljuk eltérő színű borítóval készült termékek beszerzését. Pl. „standard” naptárunk színe bordó, a kertészkedéssel kapcsolatos naptárunk színe zöld.

Filofax havi tervezők
A Filofax magyar nyelvű naptárbetéteiben, a havi tervező a csomag része. A heti beosztású naptárbetéttel együtt havi tervezőt is kapunk, mely a fent leírtak szerint használható.

További, a havi tervezést segítő naptárak


Speditőr naptárak az időgazdálkodás szolgálatában
A falra kiakasztott, így mindig szem előtt lévő naptárak is kiválóan alkalmazhatóak a havi feladatok rögzítésére. A speditőr naptárak a középtávú időgazdálkodást segítik. Javasoljuk olyan helyre kiakasztani, ahol jártunkban – keltünkben beleütközünk. Irodában ezekre a naptárakra számtalanszor rátekintünk, az adott napi dátumot megnézve, vagy a nap jelölő csúszkát beállítva, így biztosan nem felejtjük el határidőinket.

Számos (1 - 2 – 3 - 4 havi áttekintést biztosító) változatban, színes képekkel kapható. A falon rendelkezésre álló hely és az igények ismeretében válasszon. A speditőr naptárakban a teendők beírására kevesebb hely áll rendelkezésre és nem tudjuk magunkkal vinni, de egy pillantásra ad áttekintést az előttünk álló és az eltelt hónapokról. Javasoljuk az adott helyhez köthető feladatok rögzítését, pl.:
Iroda – pénzügyi teendők, bevallások, rendelések leadása, stb.
Otthon – mérőóra állások jelentése, kertészkedés, házimunka beosztása a családban
Erősen javasolt a naptárak „szinkronizálása”. Új feladat, határidő felmerülése esetén - melyet határidőnaplónkba, Filofaxunkba rögzítettünk - vezessük át ezeket a speditőr naptárra.
Példa: a cég vezetőivel történt megbeszélésen tájékoztattak egy új, munkakörünkhöz kapcsolódó feladatról és a határidőt is megtudtuk, melyet a megbeszélésen rögzítettünk naptárunkba. Asztalunkhoz visszatérve, az időpontokat azonnal vezessük be a falon elhelyezett speditőr naptárba. A színes címkék itt is kitűnően használhatóak.

Falinaptárak az időgazdálkodás szolgálatában
A falinaptárak elsősorban a szép képek nyújtotta látványt adják felhasználóiknak, de egyes típusok az időgazdálkodást is segítik, mivel a naptárrészbe bejegyzéseket tehetünk. Használatuk a speditőr naptáraknál leírtak szerint javasolt.

A színes matricák a határidőnaplók bejegyzéseihez is felhasználhatóak.

Gyermekeink és az időgazdálkodás, avagy nem lehet elég korán kezdeni
A képes falinaptárak kiváló lehetőséget biztosítanak gyermekeink tanítására az időgazdálkodás terén a színes képek nyújtotta látvány és a matricák beragasztásával járó szórakozás segítségével. Megjegyzés: tapasztalatunk szerint nem csak a gyerekek élvezik ezt. J

A hírességekről szóló naptárak is ezt a célt szolgálhatják. Biztosak lehetünk benne, hogy gyermekünk szívesen használja azt a naptárt a feladatai beírására, amelyről az általa kedvelt sztár tekint vissza.

Ezek a naptárak bejegyzésekre alkalmas naptárrésszel készülnek.

Ajándék és gyermeknevelés egyben
Manapság nagyon népszerűek a családi fotókkal díszített naptárak, melyeket nagyszülőknek, rokonoknak ajándékozhatunk. Még nagyobb értéket képvisel az a családi fotó naptár, melyet a gyermek saját maga készít el. A fotó és kreatív naptár ezt a célt szolgálja, miközben gyermekünket az időgazdálkodásra készíti fel, játékos módszerrel. A naptárba fotókat helyezhetünk el vagy gyermekünk rajzaival díszíthetjük, sőt – mivel a naptár két oldalas – mindkettőt egyszerre is megtehetjük.

A családi programokat, időpontokat a fotó beragasztása vagy a rajz elkészítése után közösen írjuk be gyermekünkkel. A Kreatív fotó naptár segítségével több legyet ütünk egy csapásra:
 • Egy igazán személyes ajándékot készíthetünk nagyszülők, rokonok számára
 • Gyermekünk kreativitását fejleszthetjük
 • Játékos módszerrel ismertethetjük meg gyermekeinket az időgazdálkodás első lépéseivel
Havi időgazdálkodás a családban
A közös családi programok megszervezése gyakran ütközik nehézségekbe. Ebben segítenek a családi programok és feladatok beosztására tervezett falinaptárak.

http://www.krennnaptar.hu/termekkereso?search=csal%C3%A1diEzen termékekben minden családtag külön oszloppal rendelkezik, így bárki áttekintheti a családban élők havi programját.

A következő részben a naptárakban található egyéb hasznos információs oldalakról olvashatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése