A nap idézete

A nap idézete - Quote of the day
"Az időhiány valójában a fontossági sorrend hiánya."
"Lack of time is actually lack of priorities."
- Timothy Ferris

2015. december 1., kedd

Időgazdálkodás 5.

Akarsz több időt magadnak? Akarj több időt magadnak! Csinálj több időt magadnak!

Manapság szinte minden embertől azt lehet hallani, hogy nincs ideje valamire.

Mi is írtunk már erről blogunkon: http://naprol-lapra.blogspot.hu/2014_10_01_archive.html

A megoldás pedig rendelkezésre áll, csak egy kis odafigyelés és akarat szükséges. A megoldás neve: időgazdálkodás. Mottónk: az időgazdálkodás és a szervezett élet a kulcs a sikerhez!

Naptáraink első része, az ún. információs oldalak blokk, kiemelt jelentőséggel bír. Számos kiadó a terjedelem szűkítésével próbál olcsóbb terméket előállítani és kihagyja ezeket az oldalakat a naptárakból. Véleményünk szerint ez nem jó irány és azt tapasztaljuk, hogy egyre többen látják ezen oldalak jelentőségét és döntéseik során figyelembe veszik ezt. 

A naptárakban található, ún. információs blokk tartalma:
  • Személyes információk (lásd: időgazdálkodás blog 2. rész)
  • Összesített naptár tárgy és követő év (lásd: időgazdálkodás blog 2. rész)
(http://naprol-lapra.blogspot.hu/2015/10/idogazdalkodas-ii-time-management-ii.html)
  • Éves tervező (lásd: időgazdálkodás blog 3. rész)
(http://naprol-lapra.blogspot.hu/2015/11/idogazdalkodas-3.html)
  • Havi tervező (lásd: időgazdálkodás blog 4. rész)
(http://naprol-lapra.blogspot.hu/2015/11/idogazdalkodas-4.html)
Az 5. részben a további információkat biztosító oldalakkal foglalkozunk:
  • Magyarország és Budapest térkép
  • Névnapok listája
  • Nemzetközi ünnepek listája
(a zsebnaptárak felépítése kis mértékben eltér)

Manapság az internet világában minden információ azonnal a rendelkezésünkre áll. Számos esetben azonban, hasznosak lehetnek az egy helyre összegyűjtött adatok, melyek valóban kéznél vannak, akár térerő hiányában, akár a keresésre szánt idő megspórolását vesszük figyelembe.

Térképek

A naptárakban található térképek a GPS korában sokak szerint az egyik legfeleslegesebbnek tartott oldalak. Mégis sok vásárló csak olyan naptárt vásárol, amelyben megtalálhatóak a térképek. Vegyünk sorra néhány példát, amikor hasznosak lehetnek ezek az oldalak:
  • Utazás előtti útvonal ellenőrzés. Manapság szinte mindenki GPS segítségével jut el egyik pontból a másikba. Mégis számtalan példát hallani arról, amikor a GPS rossz irányba vitte el utasát. Utazás előtt érdemes a térképen megtekinteni az úti célt, így kaphatunk egy „érzést” az útirányról és az út során ellenőrizni tudjuk a GPS utasításait. Ha úgy érezzük, hogy „itt nem balra, hanem jobbra kellene menni”, álljunk meg és ellenőrizzük az útvonalat. Ezzel sok időt és üzemanyagot spórolhatunk meg magunknak.
  • A térkép olyan dolog, melyet nagyban érdemes nézni. Egy 4-5 inch méretű képernyőn nem tudjuk olyan alaposan áttekinteni az útvonalat, mint egy A4 vagy A5 méretű papíron.
  • Valamint természetesen, „ami elromolhat…”
Filofax használók számára a rendszeres üzleti utazásokhoz elérhető akár egy világtérkép is.

Összességében elmondható, hogy a naptárakban található térképek a mai technikai vívmányok kiegészítőiként és helyettesítőiként szolgálhatnak bennünket.

Névnapok listája

Barátaink, rokonaink és üzleti partnereink névnapi köszöntése apró kis figyelmesség, melyre érdemes időt szánni. Ez a kis odafigyelés, idő befektetés mindig megtérül, hiszen a másik fél látja, hogy fontos számunkra és ezzel örömöt okozunk.

A naptárak információs blokkjában található névnapok listáját kiválóan használhatjuk erre a célra.
Tipp: 

  • A naptár kézhezvétele után szánjunk pár percet a lista áttekintésére és ismerőseink, üzleti partnereink névnapjait jelöljük meg. A dátumokat írjuk be a naptároldalakra. Erre akár a havi tervező oldalakat (lásd: időgazdálkodás blog 4. rész - http://naprol-lapra.blogspot.hu/2015/11/idogazdalkodas-4.html) akár a naptároldalakat is használhatjuk.
  • Javasoljuk, hogy a névnapi köszöntés ne SMS-ben vagy közösségi oldalakon történjen, hanem személyesen vagy legalább egy telefonhívás során.
Nemzetközi ünnepek listája

Amennyiben olyan munkakörben dolgozunk, ahol nemzetközi kapcsolatokkal is foglalkoznunk kell (pl. export, import, cégünk weboldalán nemzetközi eladások is történnek) vagy csak nyaralásunkat tervezzük, a nemzetközi ünnepek listája hasznos segítség lehet.
Tipp: 
  • A naptár kézhezvétele után szánjunk pár percet a lista áttekintésére és jelöljük meg azon országok ünnepeit, melyekkel kapcsolatban állunk. A dátumokat írjuk be a naptároldalakra. Erre akár a havi tervező oldalakat (lásd: időgazdálkodás blog 4. rész - http://naprol-lapra.blogspot.hu/2015/11/idogazdalkodas-4.html) akár a naptároldalakat is használhatjuk.
  • A nemzetközi ünnepek listájában jelöljük meg azokat az országokat, melyekkel rendszeres kapcsolatban állunk vagy ahová nyaralásunkat tervezzük. 
  • Az egyes országok ünnepeihez különböző szokások is társulhatnak. Figyeljünk oda ezekre és az egyes ünnepek alkalmával üdvözöljük / köszöntsük külföldi partnereinket .
  • Filofax naptárbetétekben a nemzetközi ünnepek a naptároldalakon is feltüntetésre kerülnek.

Filofax használata esetén az információs oldalak a vallási ünnepek listáját is tartalmazzák.

Magyar nyelvű Filofax naptárbetétek: http://www.myfilofax.hu/termekek/filofax/tervezo/heti-magyar

Összefoglaló tippek:
  • A naptárakban található információs oldalak számos esetben hasznosak lehetnek napi munkánk vagy programjaink tervezése során.
  • A naptár kézhezvétele után szánjunk pár percet a listák áttekintésére és a listákban található számunkra fontos információkat és dátumokat vezessük át a naptár oldalakra, valamint a listában is jelöljük meg.
  • A névnapokat, ünnepeket használjuk kapcsolataink ápolására, hiszen mindenki örül, ha odafigyelnek rá. 
A következő részben a naptár oldalak használatával foglalkozunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése