A nap idézete

A nap idézete - Quote of the day
"Az időhiány valójában a fontossági sorrend hiánya."
"Lack of time is actually lack of priorities."
- Timothy Ferris

2017. január 6., péntek

A digitális kor ellenére is népszerűek a papír naptárak

Az év végeztével számos otthonban és irodában kerül sor az ilyenkor szokásos szertartásra: az új naptárak beszerzésére, melyek aztán kikerülnek a falra vagy az íróasztalra.

Az okos telefonok és az internet korában az ember azt hihetné, hogy „a papír naptáraknak meg vannak számlálva a napjai”, de a számok egészen mást mutatnak. A naptárak nem csak, hogy túlélték a digitális forradalmat, egyes nyomtatott naptár típusok eladott példányszáma még nőtt is az eddigiekhez képest.


A tárgyalási naplók és tervezők eladott darabszáma 2015-2016-ra 10%-al $342.7 millióra nőtt az egy évvel korábbi 2014-2015-ös évhez képest, a dekoratív és egyéb naptárak eladott darabszáma pedig 8%-al $65 millióra emelkedett ugyanezen idő alatt, az NPD Group kimutatása alapján (USA piac).

Az egyediesítés nagy szerepet játszik abban, hogy a naptárak és tárgyalási naplók nem veszítettek népszerűségükből, állítja egy emailben Leen Nsouli, aki az irodaszer iparágat elemzi az NPD-nél.

„A felhasználó saját stílusához igazíthatja naptárját különböző kellékekkel, színekkel, és akár a különböző eseményeket is a neki tetsző színnel jelölheti meg” írja Leen, „ezeket a dolgokat egy szokványos telefonos naptárban nem tehetjük meg”.

Az Iowa City-ben található Tru Art Advertising Calendars vezetője, Jerome Hoxton szerint a hagyományos naptárak azért maradtak népszerűek, mert esztétikai szépségükhöz praktikusság párosul. A papír és digitális kalendáriumok vígan megférnek egymás mellett.

„Mi úgy látjuk, hogy a kérdés ’ez és ez’, nem pedig ’ez vagy ez’”, mondta Jerome.


Bertel King Jr. a Make Use Of technológiával és termelékenységgel foglalkozó blog egy tavalyi bejegyzésében is a hagyományos papír naptárak mellett érvelt, megemlítve, hogy „manapság úgy érzem, teljesen elárasztanak a visszajelzések, csipogások, figyelmeztetések és üzenetek”. „Az, hogy új lapot kell nyitni, vagy egy újabb szoftvert vagy applikációt elindítani ahhoz, hogy hozzá férhessek a naptáramhoz számomra csak azt jelenti, hogy máris egy újabb valami van a képernyőmön ami csak elvesz a figyelmemből, így máris több értelme van egy papír naptárnak.”

Első pillantásra talán ellentmondásosnak tűnhet, hogy a digitális korban előnyt élvezhet egy nyomtatott termék. Ennek ellenére egyes papíralapú naptártípusok népszerűsége a nyomtatott könyvek népszerűségét tükrözi. Pár éve ebben az iparágban hasonló módon az a lehetőség fenyegetett, hogy az e-book termékek eladási mennyisége túlszárnyalja a papírra nyomtatott könyvekből eladott darabszámot. Ehhez képest egy idén ősszel folytatott Pew felmérés eredményei azt mutatták, hogy az emberek nagy része még mindig szívesebben olvas szöveget papíron, mint másképp.

De még így is azt találjuk, hogy egyes naptártípusok – az asztali könyöklők és a falra akasztható naptárak népszerűsége hanyatlóban van.

Az egy háztartásban található papírra nyomtatott naptárak darabszáma 1981-ben 3.98 volt, míg ez a szám 2011-re 3.12-re csökkent, derül ki a Promotional Products Association International és a Calendar Advertising Council közös felméréséből. A legnépszerűbb helyiség a naptárak kihelyezésére továbbra is a konyha: a megkérdezettek 75%-a azt mondta, hogy a konyhába mindig rak ki naptárt. A felmérés szerint a céges létesítményekben található naptárak átlagos száma ma 2.10, míg ez a szám 1981-ben még 2.56 volt.


A Virginia Tech 2008-as évben megjelent „Egy feltérképező tanulmány a személyes naptárak használatáról” című értekezésében az elektronikus naptárak megállíthatatlan és gyorsan elterjedő uralmát jósolták meg: „a mobil készülékek elterjedésével egyre több és több kalendáriumhoz kapcsolódó tevékenységet fognak az emberek a számítógépükről végezni.”

A naptáripar ragyogó fénypontja továbbra is a promóciós egyediesített naptár marad, az a típus amit ingatlan-cégek, egészségügyi szakemberek, autószervizek és más cégek szoktak ajándékozni. A promóciós termékekből származó eladások egy bizonyos százalékát töretlenül tartják ezek a termékek, de a szakmában végzett felmérések szerint egyes esetekben ez a százalék még enyhe növekedést is mutatott 2012 és 2015 között.

Melissa Ralston, a BIC Graphic marketing igazgatója szerint számos cég olyan hatékony reklámhordozónak találja a papír naptárakat, melyek egyúttal széles körű piaci vonzóerővel is rendelkeznek.

Melissa szerint a megajándékozottak 82%-a kifejezetten nagyra értékelte, ha naptárt kapott, és 70%-uk a jövőben is folytatott üzletet azzal a céggel, akitől az ajándékot kapta.

Ms. Ralston személy szerint saját példával jár elől. Állítása szerint három naptár is található otthonában: egy tervező plakátnaptár, egy falinaptár, a harmadik naptár pedig a hűtőszekrényén található.

A cikk az amerikai piacot elemzi, mégis érdekesnek találtuk, ezért is osztottuk meg. Saját tapasztalatunk szerint a trend még pozitívabb: nagyon sok régi vevő tér vissza a papír alapú időgazdálkodáshoz a pár évnyi okos telefonon eltöltött időszak után. A céges vásárlások növekedése két szám jegyű volt 2016-ban. A Filofax eladások 25 %-al növekedtek az elmúlt egy évben világszinten és Magyarországon is.

Forrás: New York Times
Képek: Shutterstock

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése