A nap idézete

A nap idézete - Quote of the day
"Az időhiány valójában a fontossági sorrend hiánya."
"Lack of time is actually lack of priorities."
- Timothy Ferris

2014. december 22., hétfő

Miért leszünk okosabbak, ha kézírással jegyzetelünk?

Miért leszünk okosabbak, ha kézírással jegyzetelünk?

A gépelés gyors.

A kézírás lassú.

Furcsamód pontosan ezért alkalmasabb a hatékony tanulásra a kézírás.

Legalábbis a Princeton Egyetem kutató-pszichológusa, Pam A. Mueller és Daniel M. Oppenheimer a Los Angeles-i California Egyetem-ből pontosan ezt állítják a témában elvégzett kísérlet alapján, mely pontosan kimutatja, miért rossz ha laptop-ra jegyzetelünk tanulás közben. Korábbi kísérletek szerint a laptopon gépelt jegyzetelés azért volt rossz módszer a tanulásra, mert az interneten elérhető tartalmak túlságosan elterelhetik a figyelmet, ám a két tudós által végzett kísérlet teljesen más konklúzióra jutott: a kézírás jobb, mert lelassítja a jegyzetelőt. Ha pedig lelassítjuk a jegyzetelés folyamatát, azzal felgyorsítjuk a tanulást.

A dolog a következőképp működik. Amikor egy hivatásos gyorsgépelő leírja a tanteremben elhangzottakat, szinte minden szót képes lesz papírra vetni, ahogy a tanár azokat kimondja. Ez a továbbítási folyamat azonban nem igényel valódi gondolkodást. Amíg az agy csak azzal van elfoglalva, hogy a szavakat papírra vesse, a szavak tényleges tartalmával nem is foglalkozik. A tanulás-tudomány eredménye szerint viszont, ha nem jelezzük az agy számára a tartalom fontosságát, az a nagyobb hatékonyság érdekében el is felejti az előadásban elhangzottakat. Amikor azonban kézzel jegyzetelünk, nem tudunk minden egyes elhangzott szót leírni. Helyette inkább kifejező idézeteket, összegző kijelentéseket keresünk és rákérdezünk, ha az előadás egy részét nem értjük.
Ez nagyobb figyelmet igényel, mintha szóról-szóra leírunk mindent, ami elhangzik – ez a ráfordított figyelem az, ami segít emlékezetünkbe vésni a leírt szöveget. Minél nagyobb erőfeszítést teszünk valaminek a megértésére annál erősebben jelezzük az agy számára, hogy erre érdemes emlékezni.

A professzorok Mueller és Openheimer által levont következtetés: „a szóról-szóra leírt előadás tartalmát közel sem tanuljuk meg úgy mintha az információt feldolgozás után saját szavainkkal fogalmazzuk meg.”

A kézírás előnyeit – bár manapság eltűnő félben van – számos tanítást végző pszichológus dokumentálta már, akik mind úgy találták, hogy a kézzel végzett írási folyamat agyunk olyan részeit is megmozgatja, amiket a gépeléssel végzett írási folyamat érintetlenül hagy, kiváltképp az emlék-formálásra használt részeket. Az elméletek szerint ez az oka annak, hogy a gyermekek több ötlettel állnak elő miután írott formában rögzítenek valamit, szemben a gépeléssel.

A francia pszichológus Stanislas Denaene a New York Times-nak elhangzott szavaival élve: jobban tesszük, ha ellépünk a billentyűzettől.

„Írás közben egy egyedülálló neurális áramkör aktiválódik agyunkban, ami az alapvető felismerési folyamat része. Ez a felismerési folyamat az írott szóra ugyanúgy érvényes; egyfajta mentális ösztönzés az agy számára. Úgy tűnik, ez az áramkör egy olyan egyedi szerepet is játszik, amire korábban nem gondoltunk.”

És az eredmény?

„A tanulási folyamat könnyebbé válik.”

Ajánlott termékek: Filofax betétlapok és jegyzetlapok

---

Here's Why Writing Things Out By Hand Makes You Smarter

Typing is fast.

Handwriting is slow.

Weirdly, that’s precisely why handwriting is better suited to learning.

Take it from research psychologists Pam A. Mueller of Princeton University and Daniel M. Oppenheimer of the University of California, Los Angeles, who did a fascinating study investigating just how terrible laptops are for note-taking in classrooms.

Earlier studies have argued that laptops make for poor note-taking because of the litany of distractions available on the internet, but their experiments yielded a counterintuitive conclusion: Handwriting is better because it slows the learner down.

By slowing down the process of taking notes, you accelerate learning.

It works like this. If a skilled typist (also known as an American millennial) is sitting in a classroom, she’ll be able write down almost every word that the lecturer utters. The thing is, that transcription process doesn’t require any critical thinking. So while you’re putting the words down on the page, your brain doesn’t have to engage with the material.

As learning science has discovered, if you’re not signaling that the material is important to your brain, it will discard the lecture from memory for the sake of efficiency.

But if you are taking notes by hand, you won’t be able to write down every word the speaker says. Instead, you’ll have to look for representative quotes, summarize concepts, and ask questions about what you don’t understand.

This requires more effort than just typing every word out — and the effort is what helps cement the material in your memory. The more effort you put into understanding something, the stronger signal you’re giving your brain that it’s worth remembering.

Mueller and Oppenheimer conclude that for students, “transcrib[ing] lectures verbatim rather than processing information and reframing it in their own words is detrimental to learning.”
The benefits of handwriting — though it’s a disappearing skill — have been documented by lots of educational psychologists, who have found that handwriting engages parts of the brain that typing neglects, especially areas associated with memory formation. For these reasons, the arguments go, kids come up with more ideas when they’re writing in cursive versus typing.

So, as French psychologist Stanislas Dehaene told the New York Times, you may want to step away from the keyboard.

“When we write, a unique neural circuit is automatically activated,” he said. “There is a core recognition of the gesture in the written word, a sort of recognition by mental simulation in your brain, it seems that this circuit is contributing in unique ways we didn’t realise.”

The result?

“Learning is made easier,” he concluded.

Source: Business Insider Australia
Suggested accessories: Filofax diary refills and notepapers

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése